joi, 27 mai 2010

Dinții - sursă de celule stem

Nu doar sangele placentar reprezinta o sursa de celule stem. Acum se pot preleva celule stem si din dintii de lapte ai copiilor sau molarii de minte ai adultilor.

Celulele astfel prelevate pot fi utilizate in tratarea unor afectiuni precum osteoporoza, infarct, dar si in refacerea unor tesuturi pierdute la nivelul dintilor. Recoltarea celulelor stem din pulpele dentare poate fi facuta si in Romania. Cei care doresc sa apeleze la acest procedeu, trebuie sa plateasca in jur de 1.200 de euro pentru un dinte, iar celulele recoltate sunt stocate in banci speciale.

Ce sunt celulele stem?

Celulele stem sunt celulele care stau la baza formarii tuturor tesuturilor si organelor si care se caracterizeaza prin capacitate de autoreplicare si capacitatea de diferentiere celulara. Autoreplicarea sau autoreinnoirea este capacitatea celulei stem de a da nastere unei celule-fiice identice cu ea insasi.
"Sunt celule care in anumite conditii se pot transforma in alte tipuri de celule, utile organismului nostru. Astfel din celulele stem din pulpa dintilor temporari (de lapte) se poate genera substratul necesar formarii dintelui. Celulele mezenchimale sunt celule stem care pot fi implantate in orice organism crescand imunitatea organismului" explica Prof. Univ. Dr. Norina Forna, Presedintele Societatii Romane de Reabilitare Orala.

Ce dinti pot fi folositi pentru prelevarea celulelor stem?

Pentru a putea fi recoltate celulele, dintii temporari nu trebuie sa fii fost supusi unor examene cu raze X (radiografie), pentru ca acestea afecteaza pulpa dentara. In cazul adultilor, recoltarea se face din dinti sanatosi.
"Dintii temporari sunt sursa extragerii, separarii si criogenarii celulelor stem din pulpa dentara," spune Dr. Forna. "Procedeul se efectueaza in perioada schimbarii dentitiei de la varsta de 5 pana la 13-14 ani. In egala masura si adultii care doresc sa-si foloseasca molarii de minte (molarii 3) sau alti dinti ce nu pot fi recuperati, pot beneficia de aceleasi rezultate, in situatia in care dintii recoltati sunt sanatosi si nu au fost radiografiati."

In ce afectiuni pot fi folosite?

Celulele stem preluate din dinti pot fi folosite pentru refacerea dintilor care prezinta carii, eroziuni, boli
paradontale sau regenerarea osului. De asemenea, aceste celule pot fi folosite in tratamentul
unor boli ale sangelui, boli neurodegenerative, la regenerarea oasele dupa fracturi si ajuta la inlocuirea tesutului miocardic, dupa infarct.

"Importanta utilizarii celulelor stem din pulpa dintilor temporari se va reflecta intr-o serie de tratamente esentiale cum ar fi: inlocuirea tesutului miocardic post-infarct, regenerarea oaselor dupa fracturi si osteoporoza, terapia maladiilor neuro-degenerative, regenerarea pulpei dentare, vitalizarea dintilor element ce va asigura longevitatea mentinerii statusului oro-dentar la paramentrii sanogeni, utile in reabilitarea pierderilor de substanta din teritoriul oro-maxilo-facial" enumera Dr. Forna.

Sursa: eva.ro

luni, 3 mai 2010

Stafidele - beneficii asupra sanatatii

Stafidele sunt o gustare sanatoasa, delicioasa si plina de energie. Ca si celelalte fructe uscate, stafidele pot fi gasite pe toata perioada anului.


Informatii nutritionale

Stafidele fac parte dintre cele mai bogate surse de Boron (un mineral important pentru cresterea oaselor) si contin cantitati mari de fitonutrienti.
 
Beneficii asupra sanatatii

  • Protectie antioxidanta oferita de fenoli
  • Aceste substante sunt cunoscute, in special, pentru eficienta in neutralizarea radicalului liber al oxigenului numit anion superoxid.
  • Boronul - vital pentru oase sanatoase
  • Boronul este important pentru oase, in special pentru femei, luptand impotriva osteoporozei. Boronul este un mineral necesar pentru preschimbarea estrogenului si a vitaminei D in formele cele mai active. Nivelul de estrogen scade dupa menopauza, iar densitatea osoasa scade. Studiile au aratat ca boronul ofera protectie impotriva osteoporozei.
  • Dinti si gingii sanatoase
  • Desi sunt dulci si lipicioase nu provoaca carii si boli gingivale, ci chiar sunt benefice. Fitonutrientii din stafide (in special acidul oleanolic) sunt eficienti in distrugerea bacteriilor care cauzeaza cariile si bolile gingivale.
  • Protectie impotriva degenerescentei maculare
Fructele iti pot fi de mare folos in pastrarea vederii. Un studiu publicat in "Arhivele de Oftalmologie" indica faptul ca 3 sau mai multe portii de fructe consumate pe zi duce la scaderea riscului (cu 36%) aparitiei degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta.
In acest studiu, in care au fost implicati 110.000 femei si barbati, cercetatorii au analizat efectul pe care il are consumul de fructe, legume, vitamine antioxidante A,C,E si carotenoide asupra participantilor. In timp ce, in mod surprinzator, consumul de legume, vitamine antioxidante si carotenoide nu au avut un efect major in prevenirea degenerescentei maculare, consumul de fructe a avut un rol foarte important in prevenirea acestei boli.

Sursa: eva.ro