joi, 24 iunie 2010

Cancerul mamar, diagnosticat printr-un simplu test de sange

In Romania, cancerul mamar este cea mai frecventa forma de cancer diagnosticata la femei si prima cauza de deces prin cancer in randul acestora. Ca si in cazul celorlalte tipuri de cancer, este perfect curabil daca este diagnosticat si tratat in stadii precoce. Din acest motiv, testul de sange care poate detecta tumoarea cu un an inainte de aparitia simptomelor poate creste semnificativ rata de supravietuire.


Testul, anuntat la intalnirea anuala a Asociatiei Americane de Cercetare a Cancerului din Washington DC, stabileste nivelul la care se afla o anumita proteina, acesta crescand pe masura ce tumoarea se dezvolta. Cercetatorii au putut observa cresterea nivelului proteinei chiar si cu 17 luni inainte ca simptomele sa apara, scrie DailyMail. Testul ar putea detecta boala inainte ca pacientii sau medicii sa observe ca ceva este in neregula.

Oamenii de stiinta spera ca, odata dezvoltat acest test, el va putea fi adaptat si pentru diagnosticarea altor tipuri de cancer, precum cel ovarian sau de prostata.

Studiul efectuat de oamenii de stiinta americani a durat 15 ani si a implicat peste 100.000 de voluntare. Cu ajutorul monstrelor de sange donate de participante, cercetatorii au reusit sa detecteze cazurile de cancer de san cu pana la 17 luni inainte de aparitia simptomelor.

Dr. Christopher Li, autorul studiului, declara insa ca este inca prea devreme pentru ca testul sa poata fi folosit in spitale dentru diagnosticarea cancerului, insa testele vor continua.

Depistarea cancerului mamar

In fiecare an, in Romania, sunt diagnosticate aproximativ 6.000 de femei cu aceasta maladie. Incidenta cancerului la san creste cu 10% anual, una din zece femei dezvoltand pe parcursul vietii o tumora mamara maligna. Cancerul este a treia cauza de mortalitate dupa accidentele de circulatie si bolile cardiovasculare.

In prezent, cea mai utilizata metoda de diagnosticare a cancerului mamar este mamografia. Mamografia presupune o serie de imagini ale tesutului sanilor realizate cu raze-x. Specialistii recomanda ca, in cazul femeilor trecute de 40 de ani, mamografia sa devina un examen de rutina.

Ecografia este o alta metoda de diagnostic, insa nu este o metoda 100% sigura, nodulii foarte mici neputand fii descoperiti. O alta metoda prin care se poate depista cancerul la san este rezonanta magnetica. RMN-ul realizeaza o serie de imagini detaliate ale organelor interne, prin utilizarea unui magnet, a undelor radio si a unui computer, insa intra in categoria metodelor costisitoare. Este o metoda sensibila pentru depistarea tumorilor, dar se foloseste in special pentru depistarea metastazelor.

Ce simptome trebuie sa te ingrijoreze?

Dintre simptomele cancerului mamar fac parte: masa palpabila indolora; durere; deformari; scurgeri mamelonare (mai ales cele unilaterale); roseata (eritem) sau ulceratie tegumentara; prurit (mancarime), etc.

Principalii factori de risc

Au fost identificati o serie de factori de risc cu importanta deosebita in dezvoltatea cancerului mamar:
  • Varsta inaintata;
  • Nivele crescute de estrogeni plasmatici in premenopauza;
  • Factorii genetici (mama sau sora cu cancer mamar);
  • Prima sarcina dusa la termen la o varsta de peste 30 de ani;
  • Antecedente personale de cancer mamar la sanul celalalt;
  • Istoric personal de leziune mamara benigna proliferativa, modificari mamografice displazice;
  • Doza mare de iradiatii ionizante la nivelul toracelui in scop diagnostic sau terapeutic;
  • Expunerea sanilor la radiatiile solare;
  • Nuliparitatea (nici o nastere);
  • Menarha precoce (sub varsta de 11 ani);
  • Obezitatea in postmenopauza;
  • Istoricul de cancer endometrial sau ovarian;
  • Microtraumatismele mamare, mai ales cele repetate.
Sursa: eva.ro

marți, 22 iunie 2010

Infectiile vaginale : cum le poti preveni? Afla acum !

Daca ai o senzatie intima neplacuta de usturime, mancarime si secretie abundenta este recomandat sa mergi de urgenta la medic. Pentru a evita aceste neplaceri poti sa faci mici schimbari in alimentatia ta si in stilul de viata!


Daca te confrunti in fiecare an cu mai mult de doua episoade de infectii vaginale este important sa iei cateva masuri pentru a diminua si a rari pe cat posibil aceste dereglari ale florei vaginale. Medicii ginecologi sustin ca ceea ce mancam, purtam si chiar orele de somn pot favoriza aparitia infectiilor vaginale micotice, cauzate de cresterea excesiva a unor ciuperci microscopice in vagin.

In afara de respectarea regulilor de igiena intima, trebuie sa ai grija la ceea ce mananci.

Controleaza-ti pofta de dulce

Cercetarile arata ca femeile care consuma carbohidrati precum zaharul alb, faina alba si orez alb, dulciuri, produse de patiserie sunt mult mai predispuse la simptomele care anunta o infectie vaginala. Specialistii nu stiu cu exactitate care este explicatia acestei asocieri, insa se pare ca nivelul crescut al glucozei este cel incriminat, deoarece favorizeaza "lipirea" ciupercilor microscopice (cum este candida albicans) de peretele vaginal. "De asemenea, o alta teorie ar fi aceea ca nivelul crescut al glicemiei afecteaza vaginul care nu mai are forta necesara de a lupta cu infectia micotica", precizeaza medicul ginecolog Saul Weinreb pentru publicatia EveryDayHealth.com

Atentie la anumite medicamente!

Femeile care sunt predispuse la aceste infectii vaginale, trebuie sa fie atente cand iau antibiotice, contraceptivele orale si steroizi. Medicii recomanda ca atunci cand simptomele infectiei vaginale apar in timpul unui tratament medicamentos sa discuti cu medicul tau pentru a schimba medicamentele. In timpul tratamentului cu antibiotice sunt distruse bacteriile care genereaza boala respectiva, insa odata cu ele antibioticele omoara si bacteriile bune din organism care au proprietati antimicotice. Iar, contraceptivele orale cresc nivelul estrogenului din organism, "lucru care favorizeaza aparitia infectiilor vaginale micotice", potrivit dr. Weinreb, medic ginecolog la spitalul Franklin Square din Baltimore, SUA.

Factori de risc: stresul si somnul insuficient

Lipsa unui program ordonat de somn, precum si situatiile stresante pot slabi sistemul imunitar, favorizand astfel aparitia infectiilor vaginale. De aceea este important sa respecti orele de somn si sa recurgi la tehnici de relaxare in perioadele de stres prelungit.

Alege lenjeria din bumbac!

Hainele stramte care nu sunt din bumbac impiedica aerisirea zonelor intime, iar mediul cald si umed este cel mai propice pentru dezvoltarea infectiilor vaginale. Daca te confrunti cu infectii vaginale recurente cea mai buna metoda de a le preveni este sa alternezi purtarea blugilor cu hainele lejere care permit patrunderea aerului si impiedica umezeala. De asemenea, dupa antrenamentele sportive trebuie sa-ti schimbi imediat lejeria intima.

Reguli de igiena intima
  • igiena locala se face in fiecare zi;
  • dupa igiena locala cu apa calduta, zona va fi bine uscata cu un prosop;
  • evita umiditatea in zona genitala;
  • foloseste lenjerie de corp lejera si din bumbac;
  • evita spalaturile vaginale care se fac doar la recomandarea medicului ginecolog;
  • evita folosirea produselor pentru igiena intima, cum sunt gelurile intime, parfumuri, etc;
  • evita apa fierbinte;
  • foloseste mai degraba absorbante, iar tampoanele pastreaza-le doar pentru situatiile in care sunt strict necesare;
  • sterge-te intotdeauna dinspre fata catre spate de fiecare data cand folosesti toaleta pentru a evita raspandirea bacteriilor in vagin.
Cand trebuie sa mergi la medic?

Daca ai urmatoarele simptome este recomandat sa mergi la un control ginecologic pentru a evita aparitia unor complicatii:
  • mancarime vaginala din ce in ce mai intensa in ciuda efectuarii toaletei locale;
  • senzatie de usturime;
  • scurgere vaginala abundenta de culoare alba, branzoasa si fara miros;
  • simti pielea din jurul orificiului vaginal iritata si rosie;
  • durere in timpul mictiunii;
  • durere in timpul actului sexual.
Dupa efectuarea unui control ginecologic, medicul poate sa-ti recomande un tratament care contine fie ovule vaginale, creme vaginale sau medicamente cu administrare orala.

Sursa: eva.ro

luni, 21 iunie 2010

Care sunt simptomele DIABETULUI ?

La ora actuala in Romania, exista aproximativ 600.000 de persoane diagnosticate cu diabet, dintre care 2.500 sunt copii. Ca si in cazul altor afectiuni, diagnosticarea si inceperea din timp a tratamentului sunt foarte importante pentru prevenirea complicatiilor diabetului, atrag atentia diabetologii.


Statisticile arata ca peste 50% dintre cei afectati de diabet nu sunt constienti de boala lor. Din acest motiv, cunoasterea simptomelor poate fi vitala.

Simptomele diabetului de tip 2 pot trece neobservate

Diabetul de tip 1 este mai rar si reprezinta aproximativ 10% din cazuri. Apare cu precadere la copii, adolescenti, dar si la persoanele cu varsta sub 40 de ani. Este foarte repede descoperit, simptomele se instaleaza rapid, in cateva luni sau chiar saptamani si sunt cat se poate de evidente.

In cazul diabetului de tip 2 simptomele apar relativ incet, de obicei sunt vagi si multe din ele trec neobservate, fiind atribuite oboselii sau obezitatii. O persoana poate avea diabet de tip 2 multi ani fara sa stie. In cazul in care nu este tratat corect, diabetul de tip 2 poate provoca numeroase complicatii precum: orbire, insuficienta renala sau boli de inima.

Cand trebuie sa mergi la medic pentru un control?

Iata cateva dintre simptomele importante care anunta instalarea diabetului oferite de specialistii de la emedicinehealth.com .

Oboseala. In cazul diabetului zaharat, organismul nu este capabil sa foloseasca glucoza drept combustibil si metabolizeaza grasimile. Acest proces consuma mai multa energie provocand stari de oboseala.

Pierdere in greutate. Persoanele cu diabet nu pot procesa o mare parte din caloriile consumate si, chiar daca mananca suficient sau in cantitati mari, inregistreaza o scadere in greutate. De asemenea, acest efect este dat si de pierderile de zahar si apa prin urina.

Sete excesiva. Organismul cere un consum de apa mai mare pentru a readuce nivelul ridicat de zahar din sange la valori normale si pentru a compensa apa pierdute prin urinarea excesiva.

Urinare excesiva reprezinta o alta metoda prin care organismul incearca sa reduca nivelul de zahar din sange.

Cresterea apetitului. Organismul va incerca sa secrete mai multa insulina pentru a putea face fata nivelului ridicat de zahar din sange, iar una dintre functiile insulinei este de a stimula apetitul. Insa, in ciuda aportului caloric mare, pacientul nu reuseste sa ia in greutate, ci din contra.

Ranile se vindeca mai greu. Nivelul ridicat de zahar din sange afecteaza modul de functionare a celulelor albe, importante in lupta impotriva bacteriilor cat si in eliminarea celulelor si tesuturilor moarte. Cand acestea nu functioneaza normal, ranile au nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca si se infecteaza mai usor.

Starile de agitatie, iritabilitate, neatentie, letargie sau confuzie pot anunta un nivel crescut al zaharului in sange.

Vedere incetosata. Acest simptom apare in cazul unui nivel ridicat de zahar in sange.

Ce este diabetul?

"Diabetul zaharat este o boala complexa. De fapt, este un cumul de mai multe afectiuni. Diabetul de tip 1 se caracterizeaza prin lipsa secretiei de insulina. Astfel, pacientii trebuie sa fie tratati cu insulina pentru a suprevietui. Diabetul zaharat de tip 2 este o boala progresiva, care in timp ajunge sa fie tratata cu insulina", explica prof. dr. Radu Lichiardopol, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Potrivit statisticilor, la fiecare 10 secunde o persoana moare printr-o complicatie a diabetului. Diabetul zaharat de tip 2 (non-insulino-dependent) reprezinta 85%-95% din totalul cazurilor de diabet din tarile dezvoltate si prezinta un procentaj chiar mai ridicat in tarile in curs de dezvoltare.

Conform datelor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in 2008, in Romania au beneficiat de tratament 538.648 de persoane cu diabet, dintre care 154.443 au urmat tratament cu insulina.



Sursa : eva.ro