joi, 24 iunie 2010

Cancerul mamar, diagnosticat printr-un simplu test de sange

In Romania, cancerul mamar este cea mai frecventa forma de cancer diagnosticata la femei si prima cauza de deces prin cancer in randul acestora. Ca si in cazul celorlalte tipuri de cancer, este perfect curabil daca este diagnosticat si tratat in stadii precoce. Din acest motiv, testul de sange care poate detecta tumoarea cu un an inainte de aparitia simptomelor poate creste semnificativ rata de supravietuire.


Testul, anuntat la intalnirea anuala a Asociatiei Americane de Cercetare a Cancerului din Washington DC, stabileste nivelul la care se afla o anumita proteina, acesta crescand pe masura ce tumoarea se dezvolta. Cercetatorii au putut observa cresterea nivelului proteinei chiar si cu 17 luni inainte ca simptomele sa apara, scrie DailyMail. Testul ar putea detecta boala inainte ca pacientii sau medicii sa observe ca ceva este in neregula.

Oamenii de stiinta spera ca, odata dezvoltat acest test, el va putea fi adaptat si pentru diagnosticarea altor tipuri de cancer, precum cel ovarian sau de prostata.

Studiul efectuat de oamenii de stiinta americani a durat 15 ani si a implicat peste 100.000 de voluntare. Cu ajutorul monstrelor de sange donate de participante, cercetatorii au reusit sa detecteze cazurile de cancer de san cu pana la 17 luni inainte de aparitia simptomelor.

Dr. Christopher Li, autorul studiului, declara insa ca este inca prea devreme pentru ca testul sa poata fi folosit in spitale dentru diagnosticarea cancerului, insa testele vor continua.

Depistarea cancerului mamar

In fiecare an, in Romania, sunt diagnosticate aproximativ 6.000 de femei cu aceasta maladie. Incidenta cancerului la san creste cu 10% anual, una din zece femei dezvoltand pe parcursul vietii o tumora mamara maligna. Cancerul este a treia cauza de mortalitate dupa accidentele de circulatie si bolile cardiovasculare.

In prezent, cea mai utilizata metoda de diagnosticare a cancerului mamar este mamografia. Mamografia presupune o serie de imagini ale tesutului sanilor realizate cu raze-x. Specialistii recomanda ca, in cazul femeilor trecute de 40 de ani, mamografia sa devina un examen de rutina.

Ecografia este o alta metoda de diagnostic, insa nu este o metoda 100% sigura, nodulii foarte mici neputand fii descoperiti. O alta metoda prin care se poate depista cancerul la san este rezonanta magnetica. RMN-ul realizeaza o serie de imagini detaliate ale organelor interne, prin utilizarea unui magnet, a undelor radio si a unui computer, insa intra in categoria metodelor costisitoare. Este o metoda sensibila pentru depistarea tumorilor, dar se foloseste in special pentru depistarea metastazelor.

Ce simptome trebuie sa te ingrijoreze?

Dintre simptomele cancerului mamar fac parte: masa palpabila indolora; durere; deformari; scurgeri mamelonare (mai ales cele unilaterale); roseata (eritem) sau ulceratie tegumentara; prurit (mancarime), etc.

Principalii factori de risc

Au fost identificati o serie de factori de risc cu importanta deosebita in dezvoltatea cancerului mamar:
  • Varsta inaintata;
  • Nivele crescute de estrogeni plasmatici in premenopauza;
  • Factorii genetici (mama sau sora cu cancer mamar);
  • Prima sarcina dusa la termen la o varsta de peste 30 de ani;
  • Antecedente personale de cancer mamar la sanul celalalt;
  • Istoric personal de leziune mamara benigna proliferativa, modificari mamografice displazice;
  • Doza mare de iradiatii ionizante la nivelul toracelui in scop diagnostic sau terapeutic;
  • Expunerea sanilor la radiatiile solare;
  • Nuliparitatea (nici o nastere);
  • Menarha precoce (sub varsta de 11 ani);
  • Obezitatea in postmenopauza;
  • Istoricul de cancer endometrial sau ovarian;
  • Microtraumatismele mamare, mai ales cele repetate.
Sursa: eva.ro

2 comentarii:

SAFAHL spunea...

Gud informational blog and HNY bye http://igmrinternational.blogspot.com/

radiowhisper.com spunea...

Buna Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un e-mail, tot la asculta.whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!

Trimiteți un comentariu