marți, 22 iunie 2010

Infectiile vaginale : cum le poti preveni? Afla acum !

Daca ai o senzatie intima neplacuta de usturime, mancarime si secretie abundenta este recomandat sa mergi de urgenta la medic. Pentru a evita aceste neplaceri poti sa faci mici schimbari in alimentatia ta si in stilul de viata!


Daca te confrunti in fiecare an cu mai mult de doua episoade de infectii vaginale este important sa iei cateva masuri pentru a diminua si a rari pe cat posibil aceste dereglari ale florei vaginale. Medicii ginecologi sustin ca ceea ce mancam, purtam si chiar orele de somn pot favoriza aparitia infectiilor vaginale micotice, cauzate de cresterea excesiva a unor ciuperci microscopice in vagin.

In afara de respectarea regulilor de igiena intima, trebuie sa ai grija la ceea ce mananci.

Controleaza-ti pofta de dulce

Cercetarile arata ca femeile care consuma carbohidrati precum zaharul alb, faina alba si orez alb, dulciuri, produse de patiserie sunt mult mai predispuse la simptomele care anunta o infectie vaginala. Specialistii nu stiu cu exactitate care este explicatia acestei asocieri, insa se pare ca nivelul crescut al glucozei este cel incriminat, deoarece favorizeaza "lipirea" ciupercilor microscopice (cum este candida albicans) de peretele vaginal. "De asemenea, o alta teorie ar fi aceea ca nivelul crescut al glicemiei afecteaza vaginul care nu mai are forta necesara de a lupta cu infectia micotica", precizeaza medicul ginecolog Saul Weinreb pentru publicatia EveryDayHealth.com

Atentie la anumite medicamente!

Femeile care sunt predispuse la aceste infectii vaginale, trebuie sa fie atente cand iau antibiotice, contraceptivele orale si steroizi. Medicii recomanda ca atunci cand simptomele infectiei vaginale apar in timpul unui tratament medicamentos sa discuti cu medicul tau pentru a schimba medicamentele. In timpul tratamentului cu antibiotice sunt distruse bacteriile care genereaza boala respectiva, insa odata cu ele antibioticele omoara si bacteriile bune din organism care au proprietati antimicotice. Iar, contraceptivele orale cresc nivelul estrogenului din organism, "lucru care favorizeaza aparitia infectiilor vaginale micotice", potrivit dr. Weinreb, medic ginecolog la spitalul Franklin Square din Baltimore, SUA.

Factori de risc: stresul si somnul insuficient

Lipsa unui program ordonat de somn, precum si situatiile stresante pot slabi sistemul imunitar, favorizand astfel aparitia infectiilor vaginale. De aceea este important sa respecti orele de somn si sa recurgi la tehnici de relaxare in perioadele de stres prelungit.

Alege lenjeria din bumbac!

Hainele stramte care nu sunt din bumbac impiedica aerisirea zonelor intime, iar mediul cald si umed este cel mai propice pentru dezvoltarea infectiilor vaginale. Daca te confrunti cu infectii vaginale recurente cea mai buna metoda de a le preveni este sa alternezi purtarea blugilor cu hainele lejere care permit patrunderea aerului si impiedica umezeala. De asemenea, dupa antrenamentele sportive trebuie sa-ti schimbi imediat lejeria intima.

Reguli de igiena intima
  • igiena locala se face in fiecare zi;
  • dupa igiena locala cu apa calduta, zona va fi bine uscata cu un prosop;
  • evita umiditatea in zona genitala;
  • foloseste lenjerie de corp lejera si din bumbac;
  • evita spalaturile vaginale care se fac doar la recomandarea medicului ginecolog;
  • evita folosirea produselor pentru igiena intima, cum sunt gelurile intime, parfumuri, etc;
  • evita apa fierbinte;
  • foloseste mai degraba absorbante, iar tampoanele pastreaza-le doar pentru situatiile in care sunt strict necesare;
  • sterge-te intotdeauna dinspre fata catre spate de fiecare data cand folosesti toaleta pentru a evita raspandirea bacteriilor in vagin.
Cand trebuie sa mergi la medic?

Daca ai urmatoarele simptome este recomandat sa mergi la un control ginecologic pentru a evita aparitia unor complicatii:
  • mancarime vaginala din ce in ce mai intensa in ciuda efectuarii toaletei locale;
  • senzatie de usturime;
  • scurgere vaginala abundenta de culoare alba, branzoasa si fara miros;
  • simti pielea din jurul orificiului vaginal iritata si rosie;
  • durere in timpul mictiunii;
  • durere in timpul actului sexual.
Dupa efectuarea unui control ginecologic, medicul poate sa-ti recomande un tratament care contine fie ovule vaginale, creme vaginale sau medicamente cu administrare orala.

Sursa: eva.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu