duminică, 21 martie 2010

Urzicile

Sunt bogate in substante de natura glucidica: amine, steroli, ulei volatil, substante grase, acizi : formic, acetic, pantotenic, folic, sitosteroli, vitamine (A, C, B2 si K), clorofila, saruri de Ca, Mg, Fe.

 Iata cateva proprietati ale acestei plante:

  • regleaza fluiditatea sangelui, intrucat contine atat substante cu efect anticoagulant, cat si cu efect coagulant;
  • combate diareea;
  • se recomanda in stomatite - stari inflamatorii ale mucoasei cavitatii bucale, manifestate sub forma unor leziuni ale mucoasei, dureroase, ce impiedica masticatia si deglutitia;
  • este un bun diuretic;
  • poate usura procesul de urinare la barbati, mai ales daca prostata este inflamata;
  • are actiune favorabila in guta;
  • este recomandata celor ce sufera de orice fel de alergie, sub forma de ceai care trebuie baut pe o perioada mai indelungata;
  • ceaiul de urzici combate matreata.

Fitoterapia recomanda intrebuintarea ei intr-o gama larga de afectiuni, de la cele ale rinichilor pana la bolile reumatice. Se poate folosi sub forma de ceai, tinctura, sau in mancaruri. Zeama in care se fierb, inainte de a fi gatite, se poate bea in loc de ceai, fiind bogata in vitamina C.

Sfat : adauga urzici crude in salate.

(sursa : aici )

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu