luni, 26 aprilie 2010

Ananasul - beneficii asupra sanatatii

Ananasul face parte dintre cele mai iubite fructe tropicale. Desi sezonul lor este martie pana in iunie, ananasul poate fi gasit tot timpul anului.


Informatii nutritionale

Ananasul este o sursa excelenta de vitamina C si mangan. De asemenea contine si vitamina B1, vitamina B6, cupru si fibre.
 
Beneficii asupra sanatatii

  • Ajuta digestia si are efecte antiinflamatoare
  • Bromelina este un complex de substante care se gaseste in cotorul verde al ananasului. Cele mai studiate componente ale ananasului sunt enzimele puternice care descompun proteinele. La inceput expertii au crezut ca aceste enzime reprezinta secretul beneficiilor bromelinei si ca ajuta doar la digestie. Insa, studiile mai amanuntite au aratat ca bromelina are mai multe efecte benefice si ca multe dintre acestea nu au legatura cu enzimele.
  • Inflamatiile, coagularea excesiva a sangelui si anumite tipuri de tumori pot fi reduse prin doze terapeutice de bromelina, luata sub forma de supliment alimentar.
  • Intareste sistemul imunitar
  • Vitamina C este principalul antioxidant solubil in apa, care protejeaza corpul impotriva radicalilor liberi care ataca celulele normale. Radicalii liberi ajuta la construirea placii in artere, la ateroscleroza. In plus, vitamina C ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva unor boli precum gripa sau raceala.
  • Ofera un plus de energie
  • Ananasul este o sursa excelenta de mangan, co-factor pentru un numar mare de enzime importante in producerea energiei si in protectia antioxidanta.
  • Protectie impotriva degenerescentei maculare
Poate ca mama ta ti-a zis cand erai copil ca mancand morcovi iti vei pastra vederea sanatoasa. Se pare ca avea dreptate. Fructele iti pot fi de mare folos in pastrarea vederii. Un studiu publicat in "Arhivele de Oftalmologie" indica faptul ca 3 sau mai multe portii de fructe consumate pe zi duc la scaderea riscului (cu 36%) aparitiei degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta.

In acest studiu, in care au fost implicati 110.000 femei si barbati, cercetatorii au analizat efectul pe care il are consumul de fructe, legume, vitamine antioxidante A,C,E si carotenoide asupra participantilor. In timp ce, in mod surprinzator, consumul de legume, vitamine antioxidante si carotenoide nu au avut un efect major in prevenirea degenerescentei maculare, consumul de fructe a avut un rol foarte important in prevenirea acestei boli.

Sursa: eva.ro

1 comentarii:

Picatura Verde spunea...

excelent ananasul! mereu am sa votez cu el!

Trimiteți un comentariu