sâmbătă, 24 aprilie 2010

Implantul cohlear : rezolvarea problemelor de auz ale copilului tau !

Copiii cu deficiente de auz au nevoie de un implant cohlear cat mai timpuriu. Specialistii sustin ca realizarea implantului inainte de 18 luni poate sa imbunatateasca semnificativ auzul, se arata intr-un studiu publicat luna aceasta in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane.


Cercetarea realizata de expertii de la Universitatea Johns Hopkins este prima care analizeaza impactul implantului cohlear si succesul acestuia in cazul in care este aplicat de timpuriu. Oamenii de stiinta au monitorizat 188 de copii cu deficiente de auz profunde, cu varste cuprinse intre 6 luni si 5 ani, pe o perioada de trei ani dupa ce au facut un implant cohlear. Ei au vizat abilitatea acestora de a receptiona sunetele si dezvoltarea limbajului pe care le-a comparat cu rezultatele unor copii fara probleme de auz.

Rezultatele au scos in evidenta importanta pe care o are realizarea implantului la o varsta cat mai mica, deoarece ajuta copilul sa se dezvolte normal. Cu cat implantul este efectuat mai tarziu, cu atat copilul va fi mai mult timp deprivat de expunerea la sunete si vorbire, atat de esentiale in etapele dezvoltarii lui cand creierul incepe sa interpreteze intelesul lor. "Am constatat ca implantul realizat inainte de 18 luni confera mult mai multe beneficii decat implantarea tarzie, ajutand la o recuperare mai rapida, uneori la un nivel foarte apropiat de normal", explica dr. John Niparko, profesor si director al catedrei de Otolaringologie de la Universitatea Johns Hopkins.
Implantul cohlear este un dispozitiv miniatural care permite copiilor cu hipoacuzii profunde sa receptioneze sunete. Printr-o interventie chirurgicala se plaseaza o spira cu mai multi electrozi de contact in interiorul urechii interne (in cohlee mai exact). Electrozii vor stimula direct nervul auditiv, prin curenti electrici slabi, ce nu prezinta un pericol pentru tesuturile din jur, transmitand astfel informatia sonora codificata la exterior de catre procesorul de vorbire.
Sunetele sunt receptionate de microfonul procesorului vocal extern, care analizeaza si codifica sunetele in impulsuri electrice. Acestea sunt transmise prin antena atasata prin piele la computerul implantat la nivelul cutiei craniene si trimise mai departe la electrozii din cohlee. In plus, deoarece este prevazut cu control wireless, parintii pot monitoriza si ajusta procesoarele de sunet oricand, fara a interveni in activitatea de zi cu zi a copilului. Astfel copilul se poate integra cu usurinta in colectiv, dezvoltandu-se normal.

Copiii raspund foarte bine la implant

"Initial, implanturile au inceput la adulti, insa fara rezultate spectaculoase. Apoi au continuat la copii, obtinandu-se rezultate mult mai bune. Spre deosebire de adulti, copiii raspund foarte bine la implant. Cu cat este mai precoce pus cu atat rezultatele sunt mai bune, iar in prezent tendinta este sa se implanteze la copii din ce in ce mai mici", a precizat conf. univ. dr. Dan Cristian Gheorghe, medic primar ORL la Spitalul de Copii "Marie Curie" din Bucuresti.

Inainte de operatie se prefera protezarea pentru urmarirea progresului, explica conf. dr. Dan Cristian Gheorghe, iar daca se obtin rezultate satisfacatoare se prefera proteza in locul implantului. Specialistul precizeaza ca doar in conditiile in care protezarea nu aduce niciun beneficiu se recurge la implantul cohlear. "Inclusiv la copilul de varsta mica se incearca inainte protezarea", adauga specialistul.

Copiii cu implant cohlear se pot dezvolta normal

Copiii care au un implant cohlear se pot dezvolta normal si au un auz la fel de bun precum copiii sanatosi, se arata intr-un studiu aparut in urma cu doua luni in revista Otolaryngology - Head and Neck Surgery.
In Romania, 300-400 dintre copiii nou-nascuti in fiecare an au probleme hipoacuzice si au nevoie de un implant cohlear.

Sursa: eva.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu