joi, 22 aprilie 2010

Consumatorii de droguri au risc crescut de a contacta SIDA !!!

Numarul estimat al copiilor si persoanelor adulte infectate HIV/SIDA in Europa de Est si in Asia Centrala a ajuns la 1.5 milioane in anul 2008, o crestere cu 66% mai mare fata de anul 2001. Prevalenta HIV in regiunea specificata este in crestere, cu extindere rapida a epidemiei in Ucraina si Federatia Rusa.


Un anumit numar de tari au extins accesul la terapia antiretrovirala, insa in ciuda acestui lucru, tratamentul acopera in continuare un procentaj mic al populatiei bolnave. Pana in luna decembrie 2008 - 22% dintre acestia beneficiau de tratament per global, mai putin decat tarile cu venit mic si mediu (42%). Datele disponibile sugereaza ca populatia aflata la cel mai inalt risc de imbolnavire sunt consumatorii de droguri injectabile. Acestia au acces limitat la tratament. Rata prevalentei HIV la consumatorii de droguri injectabile este de 38.5% - 50.3% in Ucraina si de 37% in Federatia Rusa. Cu toate ca prevenirea in randul consumatorilor de droguri injectabile este scazuta, cateva progrese au fost inregistrate datorita programelor de reducere a riscului de imbolnavire (harm reduction programmes). In Estonia, de exemplu, numarul de seringi sterile pentru fiecare pacient, distribuite prin aceste programe, s-a dublat, ajungand la 112.
 Un numar estimat la 3.7 milioane de persoane consuma droguri injectabile, una din patru persoane fiind banuita a fi infectata cu virusul HIV.

In Europa de Est, transmiterea pe cale sexuala a virusului HIV a cauzat 42% din totalul de noi imbolnaviri in anul 2007. Suprapunerea dintre consumul de droguri injectabile si contactul sexual neprotejat, inlesneste transmiterea infectiei HIV in regiune. In Federatia Rusa, studiile releva ca mai mult de 30% dintre practicantii de sex comercial isi injecteaza droguri. In Ucraina, prevalenta HIV in randul persoanelor care practica sexul comercial variaza intre 13.6% si 31.0%.

Transmiterea HIV prin contact sexual neprotejat intre persoane de acelasi sex acopera o mica parte din totalul de noi imbolnaviri in Europa de Est, astfel, in anul 2007, inregistrandu-se o rata de 0.4 %. Cu toate acestea, exista tari unde rata de prevalenta HIV in randul populatiei homosexuale atinge si cote mai inalte: Georgia - 5.3%, Fedratia Rusa - 6% si Ucraina - 10-23%.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu