sâmbătă, 3 aprilie 2010

VITAMINELE

Fundamentale pentru existenta, vitaminele sunt substante organice necesare proceselor vitale. Pentru ca exista in cantitati infime in alimentele de origine naturala, sunt considerate nutrimente - precum proteinele, glucidele, lipidele, apa, mineralele - care actioneaza singure sau interactioneaza cu altele. Totusi, vitaminele nu hranesc organismul, ci sunt catalizatoarele ce provoaca si ajuta la realizarea numeroaselor functii: producerea energiei, metabolismul hormonal, intarirea sistemului imunitar, cresterea celulara, asimilarea si digerarea alimentelor. Din punct de vedere chimic, vitaminele sunt diferite. Ele pot fi amine, acizi sau alcooli.


Categorii de vitamine
 


Exista doua feluri de vitamine: liposolubile (solubile in grasimi) si hidrosolubile (se dizolva in apa).


Vitamine liposolubile



Vitamina A (vitamina antixeroftalmica sau retinolul);
Vitamina D (vitamina antirahitica sau calciferol);
Vitamina E (vitamina fertilitatii sau tocoferol);
Vitamina K (vitamina antihemoragica).


Vitamine hidrosolubile


Vitamina B1 (tiamina);
Vitamina B2 (riboflavina, lactoflavina, ovoflavina);
Vitamina B3 (vitamina PP sau acidul nicotinic);
Vitamina B5 (acidul pantotenic);
Vitamina B6 (piridoxina);
Vitamina B8 (vitamina H sau biotina);
Vitamina B9 (acidul folic);
Vitamina B12 (cianocobalamina);
Vitamina B15 (acidul pangamic sau colina);
Vitamina C (acidul ascorbic);
Vitamina P (acidul citric).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu