joi, 22 aprilie 2010

VITAMINA B15 ( ACIDUL PANGAMIC )

Desi nu este recunoscuta in unele tari, vitamina B15 sau acidul pangamic are proprietati revigorante si este foarte populara printre sportivi. Este antioxidanta si impiedica depunerea lipidelor in ficat. Colina intervine in formarea colesterolului. Ajuta, de asemenea, la imbunatatirea memoriei, de aceea este folosita si in tratarea maladiei Alzheimer.

Doza zilnica recomandata: - vitamina B15: 1,5-5 mg

                                        - colina: cca 1000 mg.

Surse
  • Vitamina B15 se gaseste in orezul brun, painea integrala si drojdia de bere;
  • Colina o intalnim in: germenii de grau, legumele verzi si lecitina.
Roluri si caracteristici

Acidul pangamic:
  • Curata organismul de toxine;
  • Reduce pierderile de glicogen;
  • Creste longevitatea celulelor;
  • Fortifica sistemul imunitar;
  • Scade nivelul colesterolului;
  • Protejeaza ficatul de ciroza;
  • Rareste crizele de astm.
Colina:
  • Impiedica producerea colesterolului;
  • Protejeaza ficatul;
  • Ajuta la pastrarea memoriei;
  • Stimuleaza sinteza adrenalinei;
  • Protejeaza impotriva cancerului de san.
Note utile
  • Atletii pot consuma 100-150 mg de vitamina B15 zilnic;
  • In Franta si Canada, acidul pangamic nu este oficial recunoscut ca si vitamina;
  • Bolile hepatice sunt tratate cu colina (3000mg/zi) de catre medicii americani;
  • Colina creste nivelul fosforului in organism, de aceea trebuie asociata cu calciul pentru a mentine echilibrul intre cele doua minerale.

Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu