vineri, 2 aprilie 2010

Ascaridioza ( Ascaris Lumbricoides - Limbricul )

ASCARIDIOZA este o parazitoza frecvent inatlnita la copil, indiferent de varsta. Parazitul incriminat in producerea bolii va determina aparitia afectiunii cunoscuta in popor sub denumirea de limbrici.
Gazda este intestinul omului sau al altor animale.

Etilogie:

Agentul cauzator al bolii este un parazit numit Ascaris lumbricoides (limbricul) . Acesta este un nematod, un vierme rotund, cu un corp neted, de culoare alb-roz, avand o lungime de 15-35 cm, cu extremitati efilate; femela este intotdeauna mai mare decat masculul.
Ciclul biologic al parazitului ajuta la intelegerea simptomatologiei prezente in cazul infestarii.

Adultul traieste in intestinul subtire al gazdei, acolo unde femela depune zilnic aproximativ 200. 000 de oua. Ouale sunt neembrionate, fiind eliminate simultan cu materiile fecale; nu se produce auto-infestarea. Oul devine infestant in momentul formarii embrionului, in mediul extern, intr-un interval de 30-40 de zile. Contaminarea copiilor se va produce pe cale digestive. Ouale de ascarid embrionate aflate la nivelul solului vor fi ingerate o data cu alimentele nespalate (fructe, legume) . Ajunse in tractul digestive larvele vor fi eliberate la nivelul intestinului subtire. Acestea traverseaza mucoasa intestinala si ajung la ficat prin sistemul port. Dupa un interval de 3-4 zile vor migra prin venele suprahepatice si vena cava inferioara, ajungand la nivelul cordului drept. De aici ajung la plamani si parasesc capilarul pulmonar pentru a patrunde in alveole si bronsiole. Dupa ce strabat arborele respirator ajung la epiglota si repatrund in tubul digestiv. Se stabilesc la nivelul intestinului subtire, transformandu-se in forma adulta.

Semne si simptome:

In forma asimptomatica parazitoza va fi diagnosticata cu ocazia unui examen coproparazitologic efectuat in alt scop (de exemplu pentru a detrmina cauza unei hipereozinofilii) .

Manifestarile clinice in faza larvara a parazitului sunt cunoscute sub denumirea de sindrom Loffler. La un interval scurt, decateva zile de la ingestia oualor apare tuse iritativa insotita de expectoratie, cu dureri toracice si in mod exceptional hemoptizie (eliminare de sange in sputa, print use) si febra.
La examenul fizic nu se remarca semne patologice. Prin efectuarea radiografiei pulmonare se vor evidentia opacitati sistematizate sau nesistematizate, foarte labile ce dispar spontan dupa cateva zile.

Hipereozinofilia este tipica in aceasat perioada (30-60% din cazuri), parazitul aflandu-se intr-un stadium tisular de evolutie.

Manifestarile clinice in faza adulta a parazitului sunt variate.

Tulburarile digestive se reagsesc frecvent: dureri abdominale, greturi, , meteorism abdominal (balonari), varsaturi (antrenand uneori eliminare de ascariazi prin gura), scaune diareice prin care se pot elimina ascarizi.

Se regasesc si manifestari alergice: prurit (mancarime), urticarie (este o reactie alergica a organismului, exteriorizata pe tegumente, sub forma de placi rosii, reliefate - ca placardele provocate de urzica, pruriginoase - dand mancarimi), edem Quincke, tuse spasmodica, sindrom Loffler tardiv.

Tulburari psihice apar sub forma de ticuri, prurit nazal, iritabilitate.

Exista cazuri ce pot prezenta complicatii severe ce apar in infestarile masive si necesita interventie chirurgicala. Din categoria “ascaridiazei chirurgicale” fac parte: ocluzia intestinala prin obstructia determinate de pachetul de ascariazi, volvus al unei anse ingreunate de numerosi paraziti, invaginatie intestinala si perforatia intestinala. Patrunderea ascarizilor in lumenul apendicular determina apendicita acuta, in caile biliare determina icter obstructiv, iar in canalele pancreatice determina pancreatita acuta.

Diagnosticul pozitiv:

Prezenta manifestarilor clinice nu poate pozitiva diagnosticul de Ascaridiaza.
In stadiul larvar al parazitului se evidentiaza prin examene paraclinice hipereozinofilia (15-30%), iar examenul coproparazitologic nu prezinta eficienta.
In stadiul adult al parazitului eozinofilia este moderata (5-10%) sau poate lipsi. La examenul coproparazitologic se vor evidentia oua de paraziti, in cazul in care infestarea s-a facut cu female.

Tratamentul:

Pentru tratarea acestei parazitoze se recurge la o terapiei medicamentoasa de cele mai multe ori. Sunt utilizate frecvent urmatoarele scheme de tratament: Levotetramisol (Decaris) - 3-4 mg/kg in doza unica sau Mebendazol (Vermox) 100 mg de 2 ori pe zi, timp de 2-3 zile.
In cazurile cu infestari severe se recurge la interventie chirurgicala, dupa caz.

Sursa : romedic

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu