Doza zilnica recomandata: 60-100 mg.
Surse
Cele mai indicate surse de vitamina C sunt legumele si fructele proaspete, mai ales citricele (portocale, lamai, ananas, grepfrut), bacele rosii (fragutele, zmeura, coacazele), kiwi, legume (broccoli, cartofi, tomate, varza, patrunjel).
Roluri si caracteristici ale vitaminei C
- Este implicat in producerea colagenului care, datorita acidului ascorbic are o mare importanta in cicatrizarea tesuturilor distruse, prevenind aparitia ridurilor;
- Joaca un rol important in formarea osaturii si dentinei;
- Intervine in metabolizarea anumitor aminoacizi, a acidului folic si a glucozei;
- Participa la producerea glucocorticosteroizilor si a anumitor neurotransmitatori;
- Contribuie la formarea anticorpilor si interferonilor; are actiune antiinfectioasa, scade durata racelilor si lupta impotriva agresiunii bacteriene;
- Neutralizeaza radicalii liberi, datorita rolului antioxidant;
- Protejeaza contra posibilei aparitii a cancerului;
- Are actiune laxativa;
- Revigoreaza vasele sanguine, prevenind astfel tulburarile cardiovasculare si determinand reducerea crizelor de emfizem la fumatori;
- Faciliteaza absorbtia fierului;
- Are o actiune antihistaminica eficace in tratarea alergiilor si benefica pentru victimele astmului;
- Contribuie la inlaturarea starii de anxietate, oboseala, stres.
- Vitamina C nu poate preveni contractarea virusului gripei;
- Este eliminata din sange dupa 4 ore de la administrarea ei;
- Un fumator de 20 de tigari/zi prezinta un deficit de 25% de acid ascorbic si de 40% daca fumeaza mai mult de 20 de tigari/zi;
- Acidul ascorbic se conserva mai mult timp in mediul acid;
- Vitamina C nu vindeca nici un tip de cancer, dar contribuie la eliminarea toxinelor din organism;
- Suplimentarea cu vitamina C poate influenta rezultatele unor teste biologice precum creatinina, glucoza sanguina si urinara;
- Unii specialisti nu recomanda guma de mestecat cu vitamina C pentru ca exista riscul de a ataca smaltul dintilor.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu