Doza zilnica recomandata: 10-20 mg.
Surse
Vitamina D este continuta de pestele gras (hering, sardina, somon) si untura de peste (morun, ton, calcan), galbenus de ou, unt, lapte integral si lactate nedegresate. Vegetalele nu contin aceasta vitamina. Spre deosebire de celelalte, vitamina D poate fi produsa in organism. Procesul de sinteza a vitaminei D existenta in epiderma este declansat de razele ultraviolete, fiind absorbita imediat de vasele sanguine.
Roluri si caracteristici ale vitaminei D
- Asigura transportul calciului si al fosforului pentru a sprijini cresterea osaturii infantile si remineralizarea celei adulte; permite absorbtia acestor minerale in intestine, apoi transportul calciului in sange si reabsorbtia fosforului in rinichi;
- Intareste sistemul imunitar;
- Regularizeaza ritmul cardiac.
- Stocul de vitamina D se afla in special in ficat, dar si in masa musculara si in celulele adipoase;
- Rezerve de vitamina D se pot face prin expunere la soare (aproximativ 10 minute);
- Este recomandata femeilor in varsta de peste 50 de ani;
- Unii specialisti afirma ca deficitul de vitamina D agraveaza starea unei persoane care sufera de osteoporoza.
Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu