Doza zilnica recomandata: 10-55 mcg.
Surse
Vitamina K este produsa de propria noastra flora intestinala in proportie de 50%. Restul provine din legume verzi precum broccoli, spanac, varza, mazare si conopida.
Roluri si caracteristici ale vitaminei K
- Intervine in coagularea sanguina, fiind elementul principal in fabricarea protrombinei, agent procoagulant natural;
- Participa la metabolizarea proteinelor si la fixarea calciului.
Note utile
- Antibioticele ataca flora intestinala producatoare de vitamina K; pentru refacerea acesteia se recomanda consumul de iaurt;
- Persoanele care folosesc anticoagulante pentru a preveni infarctul, accidentele cerebrale si vasculare nu trebuie sa ia suplimentar vitamina K;
- Persoanele cu hemoragii nazale trebuie sa consume alimente bogate in vitamina K.
Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu