Doza zilnica recomandata: 12-20 mg.
Surse
Uleiurile vegetale bogate in acizi grasi nesaturati (soia, porumb, floarea-soarelui), fructe oleaginoase (arahide, seminte de floarea-soarelui), germenii de cereale, legumele verzi (spanacul, in special), si rosiile reprezinta principalele surse de alimentare cu vitamina E. In cantitate foarte mica se gaseste in carne.
Roluri si caracteristici ale vitaminei E
- Datorita actiunii antioxidante previne aparitia cancerului pentru ca protejeaza celulele sanatoase de radicalii liberi si agentii poluanti;
- Intareste sistemul imunitar;
- Permite o buna irigare sanguina in intregul organism;
- Ajuta la combaterea aparitiei nitrosaminelor (celulele cancerigene);
- Conserva "integritatea" vitaminei A;
- Atenueaza senzatia de oboseala, amelioreaza randamentul psihic, ajuta organismul sa se recupereze dupa efort sustinut (este o vitamina esentiala pentru sportivii de performanta);
- Are actiune anticoagulanta ce impiedica agregarea plachetelor sanguine;
- Accelereaza cicatrizarea ranilor provocate de arsuri.
- Tratamentele chimice la care sunt supuse uleiurile vegetale, le reduc continutul de vitamina E;
- Vitamina E constituie obiectul unei controverse: din vechime este considerata un afrodiziac, remediu antisterilitate, dar unele studii recente contrazic aceasta ipoteza, considerand ca este valabila in cazul animalelor, nu si al fiintelor umane;
- Fierul nu trebuie luat simultan cu vitamina E; este necesara o pauza de 8 ore intre administrarea celor doua;
- Vitamina E este necesara in cazul folosirii medicamentelor anticonvulsive, a anumitor antibiotice sau hipercolesterolemiante.
Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu