joi, 8 aprilie 2010

VITAMINA B5 sau Acidul Pantotenic

Acidul pantotenic a fost numit astfel dupa cuvantul grecesc -pantoten- care semnifica -peste tot-, deoarece acest acid este omniprezent in natura. In grupa vitaminelor solubile in apa si sintetizate de plantele verzi si multe alte microorganisme, vitamina B5 este cea care ajunge in tesuturile animalelor care le consuma, mai ales in ficat si oua. Acidul pantotenic este un component important al coenzimei A, o substanta care ajuta organismul sa elimine toxinele provenite din insecticide si medicamente. Vitamina B5 este indispensabila activitatii celulare. Caldura, mediile alcaline si acide nu sunt favorabile vitaminei B5.

Doza zilnica recomandata: 10-15 mg.




Surse

Alimentele care contin vitamina B5 sunt: drojdia de bere, organele de vita, cerealele integrale, arahidele, laptisorul de matca, somonul, galbenusul de ou, ciupercile, conopida, legumele verzi.



Roluri si caracteristici ale vitaminei B5

  • Produce energie, revigoreaza organismul si reduce stresul;
  • Participa la procesele metabolice: degradarea glucidelor, lipidelor si a anumitor acizi aminati, dar si la sinteza colesterolului, a anticorpilor si a mai multor hormoni;
  • Combate infectiile si atenueaza toxicitatea factorilor nocivi;
  • Incetineste imbatranirea.
Note utile

  • Asocierea mai multor vitamine din grupul B incetineste caderea parului;
  • Deficientele de vitamina B5 sunt mai frecvente la cei care consuma des alcool, la cei cu care au colesterolul marit si la persoanele in varsta;
  • Antibioticele, somniferele, contraceptivele orale, stresul si alcoolul anuleaza proprietatile acidului pantotenic;
  • Se estimeaza ca alimentatia actuala (produsele alimenatre industriale, modul de preparare) reduce din proprietatile vitaminei B5.

Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu