Doza zilnica recomandata: 10-15 mg.
Surse
Alimentele care contin vitamina B5 sunt: drojdia de bere, organele de vita, cerealele integrale, arahidele, laptisorul de matca, somonul, galbenusul de ou, ciupercile, conopida, legumele verzi.
Roluri si caracteristici ale vitaminei B5
- Produce energie, revigoreaza organismul si reduce stresul;
- Participa la procesele metabolice: degradarea glucidelor, lipidelor si a anumitor acizi aminati, dar si la sinteza colesterolului, a anticorpilor si a mai multor hormoni;
- Combate infectiile si atenueaza toxicitatea factorilor nocivi;
- Incetineste imbatranirea.
- Asocierea mai multor vitamine din grupul B incetineste caderea parului;
- Deficientele de vitamina B5 sunt mai frecvente la cei care consuma des alcool, la cei cu care au colesterolul marit si la persoanele in varsta;
- Antibioticele, somniferele, contraceptivele orale, stresul si alcoolul anuleaza proprietatile acidului pantotenic;
- Se estimeaza ca alimentatia actuala (produsele alimenatre industriale, modul de preparare) reduce din proprietatile vitaminei B5.
Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu